DEELVRAAG 1
Welke rechtsvorm past het best bij dit hippisch bedrijf?
Als startende ondernemer heb je een rechtsvorm nodig. De rechtsvorm van een bedrijf is de juridische vorm waarin een bedrijf wordt gedreven. Je hebt rechtsvormen met een rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder een rechtspersoonlijkheid.
Wanneer een onderneming een rechtsvorm met een rechtspersoonlijkheid heeft dan betekent dit dat de onderneming in principe gelijk staat aan een natuurlijk persoon. De onderneming kan dus alles wat een normaal mens ook kan, zoals een nieuwe tafel kopen. Om te beslissen welke rechtsvorm het best bij mijn hippisch bedrijf past behandel ik verschillende rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid.
De rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid die relevant zijn voor mijn hippisch bedrijf zijn de Eenmanszaak, de Vennootschap onder Firma en de Commanditaire Vennootschap. De rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid die relevant is voor mijn hippisch bedrijf is de Vereniging.
1.1: Wat houdt een eenmanszaak in?
Het oprichten van een eenmanszaak is eenvoudig en snel. Er hoeven geen afspraken vastgelegd worden aangezien er maar één eigenaar is. Later kunnen er meerdere mensen deel uit maken van jou eenmanszaak, dus dat vormt op lange termijn in principe ook geen probleem. Bovendien is de start gratis sinds de inschrijving bij de kamer van koophandel gratis is en er geen startkapitaal verplicht is.
Bij een eenmanszaak ben je zelf verantwoordelijk voor de financiën van je bedrijf en alle uitgevoerde handelingen. Daarnaast is een belangrijk punt van de eenmanszaak dat er geen onderscheid is tussen je privé en bedrijfsvermogen. Dus als je bedrijf ten onder gaat, ga jij ten onder.
1.3: Wat houdt een commanditaire vennootschap in?
In het geval van weinig geld kun je voor de commanditaire vennootschap kiezen waarbij sprake is van een geldschieter. Die geldschieter is in dit geval de stille vennoot en jij bent de beherende vennoot. De stille vennoot is alleen financieel betrokken bij het bedrijf en de beherende vennoot heeft de dagelijkse leiding etc. van het bedrijf in handen.
Er is geen vennootschapscontract nodig maar een cv-contract waar alle afspraken duidelijk in vermeld staan, zoals de verdeling winst-verlies, wie wie is, is handig. Voor de kvk geef je voornamelijk de gegevens op van de beherende vennoot, de stille vennoot vermeld je weinig van. Enkel hoeveel het er zijn en wat ze inbrengen in het bedrijf. De beherende vennoot is privé aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf, dus bedrijf failliet = jij failliet. De stille vennoot kan alleen zijn investering kwijtraken.

1.2: Wat houdt een vennootschap onder firma in?
Dan heb je de vennootschap onder firma, bedoeld voor meerdere ondernemers die samen een bedrijf willen opzetten. Alle vennoten brengen iets in; dat kan geld zijn maar ook arbeid of goederen. Het is dus een samenwerkingsverband waarbij er minimaal 2 vennoten ingeschreven moeten staan. Een minimumkapitaal is niet nodig.
Hierbij is het de bedoeling dat je een vennootschapscontract schrijft, waarin duidelijk de afspraken tussen de ondernemers worden vastgelegd. Als vennoot ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van je VOF. Bij schulden richten de schuldeisers zich eerst op je bedrijf, maar als daar onvoldoende uit wordt gehaald dan kunnen ze zich ook op jouw persoonlijke geld en bezittingen gaan richten.
1.4: Wat houdt een vereniging in?
Wanneer je door middel van samenwerken een doel of idee wil bereiken of realiseren dan is de vereniging hiervoor de juiste rechtsvorm. Een vereniging bestaat uit minimaal 2 leden. De ledenvergadering heeft de meeste macht in handen waarbij alle leden in principe allemaal 1 stem hebben. Deze zelfde ledenvergadering benoemd het bestuur die dus ook uit (vnl) leden bestaat. Dit bestuur bestaat weer uit een voorzitter, penningmeester en een secretaris.
Binnen de vereniging bestaan er twee soorten: vereniging met volledige rechtsbevoegdheid en vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. De vereniging met volledige rechtsbevoegdheid wordt opgericht met een akte van de notaris waarin de statuten staan vermeld. In dit geval is de bestuurder niet met zijn privé vermogen aansprakelijk.
In de statuten staan in elk geval: naam + vestigingsplaats, doel, verplichtingen van de leden, wijze waarop de algemene ledenvergadering bijeen wordt geroepen, regels voor benoeming en ontslag bestuurders, bestemming van het overschot na ontbinding. De praktische zaken zijn vaak in een huishoudelijk regelement geregeld. Deze vorm van vereniging heeft dezelfde rechten en plichten als een burger en kan bijvoorbeeld leningen aangaan. Bovendien vragen geldverstrekkers vaak een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid.
Hiernaast is er ook de vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid, deze is niet opgericht met een notaris. Als bestuurder ben je dan ook met je privé vermogen aansprakelijk. Met een vereniging die zo is opgericht ben je flink beperkt. Hierdoor schrap ik deze optie en gaan we in dit geval uit van de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid.
1.5: Hoe wegen de voor- en nadelen van deze rechtsvormen tegen elkaar?
Het is aannemelijk om een eenmanszaak te beginnen omdat het oprichten eenvoudig en snel is. Bovendien hoef je geen afspraken vast te leggen omdat er een eigenaar is, maar in de toekomst kan de eenmanszaak heel makkelijk uitgebreid worden. Echter is er bij de eenmanszaak geen scheiding tussen privé en bedrijfsvermogen. Je bent dus geheel aansprakelijk.
In tegenstelling tot bij een vennootschap onder firma, waarbij eventuele schuldeisers zich eerst richten op het bedrijfsvermogen en pas als dat niet voldoende is zich richten op je privévermogen. Je bent echter niet alleen in een vennootschap onder firma, dus de schulden deel je ook met elkaar, evenals de inbreng van het startkapitaal of startgoederen. Je moet hierbij de afspraken tussen de vennoten vastleggen.
Een commanditaire vennootschap is handig als je weinig geld hebt en toch liever zelf de touwtjes in handen houdt, in tegenstelling tot bij een vennootschap. Er is dus sprake van een stille vennoot en een beherende vennoot. De beherende vennoot is echter aansprakelijk voor eventuele schulden, de stille vennoot kan enkel zijn investering kwijtraken. Ook hier moet je afspraken zwart op wit hebben.
Dan heb je nog een ander soort rechtsvorm de vereniging. Hier ligt wel de meeste macht bij de ledenvergadering en niet bij een eigenaar. De bestuurders zijn niet privé aansprakelijk als er sprake is van een akte van de notaris waarin de statuten staan vermeld.
1.6: Welke rechtsvorm past het best bij mijn hippisch bedrijf?
Met het vergelijken van de vier verschillende rechtsvormen, de eenmanszaak, de vennootschap onder firma, de commanditaire vennootschap en de vereniging lijkt de eenmanszaak het beste bij dit hippische bedrijf te passen. He grootste voordeel vind ik dat ik zelf de touwtjes in handen heb en dus ook alle beslissingen naar eigen inzicht kan maken.
Wat dat betreft zou je ook kunnen kiezen voor een commanditaire vennootschap, maar wij hebben geen geldschieter nodig. We hebben zelf genoeg mogelijkheden om aan geld voor het bedrijf te komen. Bovendien hoef je bij de eenmanszaak ook geen winst te delen, terwijl er bij de commanditaire vennootschap wel sprake is van een winstverdeling tussen de beherende en stille vennoot.
Het is echter wel nadelig dat er bij deze rechtsvorm geen onderscheid is tussen het privé en bedrijfsvermogen, maar dat risico moet dan maar voor lief genomen worden. De voordelen van de eenmanszaak wegen zwaarder dan de nadelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb